Proost op de Verliezers, een theateravond voor nabestaanden na zelfdoding
Beschrijving
Op deze avond voor nabestaanden na zelfdoding onderzoeken we op speelse wijze hoe we dit ongemakkelijke thema bespreekbaar kunnen maken. Het uiteindelijke programma is voortgekomen uit een samenwerking van drie jongvolwassen nabestaanden, een theatergroep en Pro Persona Connect.
Na een zelfdoding blijven veel vragen onbeantwoord, men voelt zich vaak schuldig en ontregeld door de plotselinge dood. Reacties uit de naaste omgeving, of het zwijgen over het verlies maken het vaak niet makkelijker. Voor de omgeving is het vaak lastig te weten hoe je iemand kan ondersteunen. Moet je er nu wel of niet naar vragen? Dit ongemak willen we graag bespreken in een interactieve avond. Samen met Ets, een groep acteurs voor improvisatie en theater maken we zware materie hanteerbaar.
Voor wie
Voor volwassenen.
Wat leert u?
Tijdens deze avond zal met het publiek en theatergezelschap bekeken worden hoe rouw na zelfdoding bespreekbaar kan worden gemaakt.
De dialoog in het theater is samen met een aantal nabestaanden vormgegeven. Neem dus vooral iemand mee!
Veelgestelde vragen
Door eerst een startgesprek te bieden en daarin samen met de cliënt al stappen te zetten op weg naar mentaal herstel. Wij kijken wat nodig is.
Bij Pro Persona Connect lopen BGGZ en SGGZ in elkaar over. Dat noemen we geschakelde ggz. We beginnen in de basis met een startgesprek. Blijkt dat uw cliënt meer nodig heeft, bijvoorbeeld een gesprek met een specialist, dan zorgen wij daarvoor. Wij kijken steeds waarmee uw cliënt het best en snelst geholpen is. Is meer nodig, dan schalen we op. En andersom. Altijd in overleg met de cliënt, en met u, als u dat wenst en de cliënt akkoord is.
U ontvangt, in overleg met de cliënt, een verslag. Dit kan tussentijds maar sowieso bij ontslag van de cliënt. U kunt hierover altijd met ons bellen voor aanvullende informatie, als de cliënt toestemming geeft.
We overleggen welke mogelijkheden er wel zijn. Veel informatie is ook op papier beschikbaar. Misschien kan het netwerk van de cliënt hier een rol in spelen. Uiteraard doen we dat in goed overleg en met grote aandacht voor de privacy.
Ja. Zowel de omgeving van Pro Persona Connect als ons online behandelplatform voldoen aan alle eisen die gesteld worden qua veiligheid.
Onze preventie-activiteiten zijn bijna allemaal te volgen zonder verwijzing. Ga voor alle andere hulp eerst naar je huisarts of bespreek het met de Praktijkondersteuner GGZ (POH GGZ).
Wij vinden het belangrijk dat jij de beste zorg krijgt en dat die bij jou past. Met online ondersteuning kun je waar en wanneer je wilt -in onze beveiligde omgeving- aan de slag met je oefeningen en opdrachten. In overleg met je behandelaar spreek je af of je gesprekken online of op locatie zijn.
Ja, online behandelen maakt deel uit van je behandeling bij Pro Persona Connect en deze wordt vergoed.