De behandeling bestaat uit een therapieprogramma in groepsverband en systeem- en evaluatiegesprekken buiten de groepsbehandeling om. Van de cliënt wordt verwacht dat deze bij alle therapieën en gesprekken, waarvoor deze is ingepland, aanwezig is en inzet toont. Tijdens de behandeling worden verschillende thema’s behandeld die verbonden zijn aan depressie, zoals assertiviteit (voor jezelf opkomen). Elke twee week bespreken we de behandeldoelen en de voortgang met de cliënt in de groep.
De behandeling is gebaseerd op drie pijlers: psychotherapie, non-verbale modules en biologische behandeling.
1. Psychotherapie
Activering
Bij de onderdelen Activiteiten-management en Doelengroep gaat de cliënt aan het werk met activiteiten en activering, aan de hand van bepaalde doelen die elke week besproken worden.
Cognitieve therapie
Bij deze groepstherapie wordt gericht stil gestaan bij de manier van denken. De cliënt leert hoe dit van niet-helpend naar meer evenwichtig en helpend omgebogen kan worden en hoe dit helpende denken omgezet kan worden naar helpend gedrag.
Gedragstherapie
Tijdens deze therapie leert de cliënt hoe je gedragsexperimenten op kunt stellen met als doel om zichzelf uit te dagen om te komen tot gedragsverandering. Ook evalueert de cliënt het experiment om inzicht te krijgen in wat nieuw gedrag kan brengen.
2. Non-verbale modules
Psychomotore therapie
De psychomotore therapie zoekt een uitingsvorm door te werken met lichamelijke oefeningen en door het verbeteren van uw conditie.
Beeldende therapie
In de beeldende therapie kunnen mensen met allerlei materialen werken om hun binnenwereld te tonen.
Runningtherapie
Dit is interval hardlopen. Onder begeleiding leert de cliënt een gezond ritme in inspanning en ontspanning te leveren. Dit ritme heeft een positief effect op lichaam en geest, zoals een betere conditie, een positiever zelfbeeld en afname van vervelende gevoelens.
3. Biologische behandeling
De behandelaar kan medicijnen inzetten om depressieve klachten te herstellen. Vaak wordt gestart met een antidepressivum. Expertisecentrum depressie heeft ervaring met wat moeilijker in te stellen combinaties van medicijnen.