We zien de bipolaire stoornis als een kwetsbaarheid die iemand heeft, waarbij de stemming soms somber (depressief) of juist ongewoon energiek kan zijn. Onze behandeling richt zich op het herstellen en behouden van een normale stemming. Dat doen we samen met de cliënt en het liefst ook een naastbetrokkene, volgens de landelijke Zorgstandaard Bipolaire Stoornissen.
We werken volgens de principes van de herstelvisie. Herstel van een psychische aandoening is niet alleen verbonden met vermindering van ziekteverschijnselen, maar ook met herstel van identiteit, zelfbeeld en zelfvertrouwen. En met herstel van sociale relaties en rollen. De mogelijkheden en krachten van de mens (en zijn omgeving) staan hierbij centraal.
Tijdens de behandeling willen we de kennis van de cliënt en de naastbetrokkene(n) over de aandoening vergroten (psycho-educatie). Ook willen we door het opstellen van een signaleringsplan helpen om signalen van een dreigende stemmingsontregeling tijdig te herkennen en de juiste hulp in te schakelen. Verder denken we met de cliënt mee om uw leefstijl zo in te richten dat het risico op een stemmingsontregeling zo klein mogelijk is (zelfmanagement).
Medicijnen (farmacotherapie) kunnen vaak helpen uit een sombere of drukke periode te herstellen, maar kunnen ook bijdragen het risico op een nieuwe ontregeling kleiner te maken.
We maken gebruik van cognitieve gedragstherapie en stimuleren voldoende beweging (onder andere door running therapie), omdat we weten dat dit bijdraagt aan een stabielere stemming. Op indicatie passen we lichttherapie toe. Wat deze behandelvormen precies inhouden wordt later op deze pagina uitgelegd.
Als een cliënt in behandeling komt krijgt deze altijd twee behandelaars toegewezen: een sociaal psychiatrisch verpleegkundige en een psychiater (of arts of verpleegkundig specialist). Soms heeft de cliënt ook een aantal gesprekken met een psycholoog. De meeste gesprekken zijn individueel, maar sommige onderdelen van de behandeling bieden we in groepsvorm aan, als we weten dat dit beter helpt.
De afspraken zijn soms met beide behandelaren samen, soms ook apart. Hoe vaak de afspraken zijn hangt af van hoe het met de cliënt gaat en wat die nodig heeft. Aanvankelijk en zeker ook als het minder goed met de cliënt gaat zijn de afspraken wat vaker, bijvoorbeeld één keer per twee weken. In de loop van de behandeling en zeker als het goed gaat zijn de afspraken veel minder vaak nodig, bijvoorbeeld één keer per 3 of 6 maanden. Er kan ook gebruik worden gemaakt van online contact mogelijkheden en inzet van E Health (online ondersteuning).
Soms zijn er naast de bipolaire stoornis bijkomende problemen. Wanneer wij denken dat er andere (bijkomende) behandelingen nodig zijn, dan zoeken wij met de cliënt en naasten naar een geschikte samenwerking of vervolgbehandeling.